Fartygsbefäl Klass VIII

Lärarhandled distansutbildning

Fartygsbefäl Klass VIII (nya Skepparexamen, Klass-8), är en yrkesutbildning på högskolenivå för dig som vill utveckla ditt maritima intresse till kommersiell verksamhet. Du behöver utbildningen för att köra charter, seglarkurser eller taxibåt, köra båt i arbetet som hantverkare eller om du jobbar på varv/marina.

I utbildningen ingår moment som

  • Navigation,
  • radar, 
  • sjövett och säkerhet,
  • lagar och regler för yrkesmässig verksamhet
  • VHF (maritim kommunikationsradio), 
  • brand- och HLR/förstahjälpenutbildning ’(både teoretiska och praktiska moment).  

Klass VIII är den lägsta yrkesbehörigheten där den högsta är Sjökapten. Utbildningen sker enligt riktlinjer från Transportstyrelsen och detaljregleras av Sjöbefälshögskolorna i Kalmar och Göteborg. 

  • Kurs 1, Klass VIII utbildning i lugnt tempo.

Kursstart, måndag den 15 september 2025,

16 måndagskvällar.

Kurstid: kl. 18.30 – 21.30, 16 måndagskvällar. Inklusive radarpraktik ombord samt en helg under oktober för HLR/första hjälpen och brandutbildning. Kurspris, 7 500 kr.

Inga förkunskapskrav. Allt ingår i den här kursen (från 0 till färdig Klass VIII).

  • Kurs 2, Klass VIII utbildning, Intensivkurs:

Kursstart, måndag den 15 september och onsdag den 17 september 2025.

2 kurs kvällar i veckan, 8 måndagskvällar och 8 onsdagskvällar.

Kurstid: kl. 18.30 – 21.30. Inklusive radarpraktik ombord, samt en helg under oktober för HLR/första hjälpen och brandutbildning.

Kurspris, 7 500 kr

Inga förkunskapskrav. Allt ingår i den här kursen (från 0 till färdig Klass VIII).

  • Kurs 3, Specialkurs för er som har Kustskepparintyg.

Kursstart, onsdag den 17 september 2025.

Kurstid: 8 onsdagskvällar. kl. 18.30 – 21.30. Inklusive radarpraktik ombord samt en helg under oktober för HLR/första hjälpen och brandutbildning.

Kurspris, 6 500 kr

OBS! Förkunskapskrav: Kustskepparintyg, ingen navigation ingår i den här kursen.

I Klass VIII provet ingår det en navigationsdel som motsvarar Kustskeppareintyget, även om man sedan tidigare har Kustskepparen, krav från Transortstyrelsen.  

Anmälan: Anmäl dig till kursen genom att betala in anmälningsavgiften på 1 500 kr till swish: 073-20 26 100 samt maila namn, adress, e-postadress och telefonnummer till skepparen@maredu.se

Kursavgiften delas upp på två separata inbetalningar utöver anmälningsavgiften på 1 500 kr. 

  • Andra kursinbetalningen på: 3 000 kr den 25 september 2025.
  • Tredje kursinbetalningen på: 3 000 kr den 25 oktober 2025.

Kursupplägg: De teoretiska delarna på kursen går på distans, via Zoom (videolänk).

Den praktiska radarövningen kommer att hållas i Stockholmstrakten vid flera tillfällen, kvällstid under oktober 2025, med 6 deltagare per tillfälle. 

De praktiska delarna som brandutbildning och första hjälpen/HLR kommer att hållas en separat helg.

Examenskostnad: 1 400 kr

De sju formella krav för att få skriva Klass VIII provet

  • att man har SRC/VHF certifikat, inte äldre än 5 år. (ingår i kursen, examensavgift för SRC/VHF-certifikatet tillkommer).   
  • att man har genomfört praktisk brandutbildning enligt Transportstyrelsens krav TSFS 2011:116 Bilaga 3 Del C1 (ingår i kusen).
  • att man har genomfört förstahjälpenutbildning och HLR (ingår i kursen). 
  • att man har genomfört Bryggtjänst Radar, det vill säga praktisk radarövning enligt Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2011:116 bilaga 3 (ingår i kursen). 
  • att man har genomfört övningen Bryggtjänst Dagerpraktik enligt Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2011:116 bilaga 3 (ingår i kursen).
  • att man har genomfört övningen Bryggtjänst Mörkerpraktik enligt Transportstyrelsens föreskrifter TSFS 2011:116 bilaga 3 (ingår i kursen).
  • att man har läkarintyg för sjöfolk, begränsat läkarintyg för Klass-VIII, normal syn, färgseende och hörsel (ingår inte i kursen, OBS! se separat information nedan).

Kurslitteratur

Jag rekommenderar följande böcker och övningsmaterial:

  • Radar i skärgården av Börje Wallin.
  • VHF till sjöss, Nina Nordström, Stockholm Radio. 
  • Navigering & Sjömanskap av Jonas Ekblad, grundboken, (övningar får du av mig). 
  • Övningssjökort, 616 Dalarö-Nynäshamn och, 61 Landsort-Ålandshav och på andra sidan 93 Skagerrak. 
  • Transportör eller kurslinjal och nautisk passare. 

Materialet kan köpas i de flesta båtaffärer eller beställas hos någon av de stora näthandlarna eller den mindre näthandeln Bryggboden som har allt som behövs: https://bryggboden.se/sv/utbildningsmaterial/ 

OBS! Har du redan kursböcker eller kan låna dem så går det bra. Även en del andra navigationsböcker än de jag rekomenderar fungerar men hör av dig för säkerhets skull. Tänk på att böckerna inte bör vara äldre än 10 år då mycket har hänt till sjöss de senaste åren. 

Läkarintyg för sjöfolk (Klass-VIII förenklat)

För att få ut examen krävs giltigt “Läkarintyg för sjöfolk/Medical certificate for seafarers” kostnad ca 800 – 1000 kr som visar godkänd syn, färgseende och hörsel det vill säga förenklat intyg, inte det kompletta för sjömän som kostar 2500 kr). Undersökningen ska vara gjord av en av läkare godkänd av Transportstyrelsen och intyget får inte vara äldre än 4 år. Information om lämplig läkare kommer under kursen.Synskärpan ska uppgå till minst 0,8 binokulärt (när man ser med båda ögonen samtidigt) med eller utan korrektionsglas, men får inte understiga 0,2 utan korrektionsglas. Ev. översynthet får inte uppgå till mer än 3,0 dioptrier på något öga. Normalt färgseende (ej färgblind) och normal hörsel (samtalston) är ett krav.

En liten fotnot

Av de få elever som inte klarat Klass-VIII provet under de senaste åren så har de flesta stupat på navigationsdelen, som motsvarar Kustskepparintyget. Många som sedan tidigare har Kustskepparen och lång erfarenhet av att vara ute med båt tycker att den nautiska delen inte bör vara någon match, men det är en sak att köra båt och något helt annat att beräkna missvisning och deviation på ett prov.

Föregående kurs
Nästa kurs