Kustskepparintyg (steg 2)

Lärarhandled distansutbildning

Kustskepparintyg är en fortsättningskurs för dig som har förarintyg.  Kursen ger dig den kunskap du behöver för att göra en längre färd, till exempel till Gotland eller över Ålands hav. Tyngdpunkten ligger på navigering över öppet hav och nattnavigering inne i skärgård med fyrar och lanternor. Utbildningen varvar föreläsningar och utbildningsvideo med praktiskt sjökortsarbete. Kustskepparintyget krävs om du ska framföra fritidsskepp (fartyg som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter) eller hyra båt ibland annat Medelhavet.

Kurspris: 1 600 kr.

Kursstart: måndagen den 23 september 2024. 

Kurstider: kl 18.30 – 21.30, sammanlagt 6 måndagskvällar på distans + ev. båtpraktik. OBS! Båtpraktiken kommer vara på annan veckodag, kostnad 700 kr.

Anmälan: Anmäl dig till kursen genom att betala in anmälningsavgiften på 500 kr till swish: 073-20 26 100 samt maila namn, adress, e-postadress och telefonnummer till skepparen@maredu.se. Resterande kursavgift på 1100 kr betalas senast den 11 oktober. 

Förkunskapskrav: Förarintyg och båtpraktik, se nedan.

Kurslitteratur: Navigationsböcker beställer man separat, se nedan.   

Examenskostnad: 625 kr (till förhörsförätaren från NFB)

Studielitteratur och övningssjökort: För kurserna rekommendera jag att man har en kursbok och övningsmaterial. 

  • En bra studiebok är Navigering & Sjömanskap av Jonas Ekblad. Har du redan kursböcker eller kan låna dem så går det lika bra. Även andra navigationsböcker går bra, tänk bara på att de inte bör vara äldre än 10 år då mycket har hänt till sjöss senaste åren.
  • Övningssjökort 61 Landsort-Ålandshav och på andra sidan 93 Skagerrak, Obs! det finns bara ett övningssjökort i Sverige för Kustskepparen.
  • Transportör eller kurslinjal och nautisk passare. 

Materialet kan köpas i de flesta affärer som säljer båttillbehör eller beställas hos någon av de stora näthandlarna eller den mindre näthandeln Bryggboden som har allt som behövs: https://bryggboden.se/sv/utbildningsmaterial/ 

Båtpraktik: För att kunna skriva Kustskepparintyget måste du ha genomfört Båtpraktik i dagsljus. Det är en handled praktisk övning på en båt, 4 timmar under oktober. Övningen innehåller både övning i dagsljus och mörker. Priset för övningen är 700 kr för de som läser navigationskurser hos Maredu.

För dig som bor långt ifrån Stockholm och önskar göra praktik på hemmaplan kommer jag sända över instruktioner om hur du kan genomföra praktiken med annan handledare.

Föregående kurs
Nästa kurs